blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG coolpanther
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
coolpanther



PC a možno užitočné skúsenosti
pridal coolpanther 4.5. 2008 o 15:19

Z písania o mojom pc, som sa rozhodol spraviť taký maličký seriál. Dôvod? Keďže tu bude viac ľudí čo plánujú do budúcna kúpu mašiny, možno im pomôže pár praktických skúseností čo sa niektorých komponentov týka. Niektoré sú menej rozšírené a tak pre niekoho môže byť takéto poznanie užitočné. Konkrétne som si na mušku vzal - zdroj, grafickú kartu, HDDs a chladič procesoru.

Zdroj: CORSAIR HX520 - 520W

Jedná sa o mierne drahší špás v cene okolo 2700 Sk. Avšak za príplatok dostanete veľmi slušný materiál. Zdroj disponuje aboslútne všetkým, čo by kvalitný napájací prvok mal mať. CORSAIR je v tejto oblasti relatívne nováčik, ale myslím že nesklamal. Zdroj je patrične tvrdý (z elektrotechnického hľadiska), má 3 samostatné vetvy, aktívne PFC, prepäťovú ochranu, prúdovú ochranu a ďalšie vychytávky, vďaka ktorým si nemusíte priplácať za predlžovačky s poistkami a podobne. Nie len kôli tomuto som sa rozhodol práve pre tento produkt. Ďalšia pre mňa dôležitá vec je hlučnosť. Pod mriežkou sa ukrýva 12 cm vetrák o ktorom ani nevim že tam je. Pri pohľade naň má nádherne nízke otáčky a to i pri záťaži. Keďže nemá senzor, nedokážem presne povedať koľko to je, ale odhadom 300 - 500 ot/min. Meraním napätí na vetve (12V, 5V) som dostal krásne okrúhle čisla a to bez ohľadu na premenlivú záťaž. 12 voltov je 12 a 5 voltov je 5. Pre kutilov pripomeniem že žltý kábel je 12V, červený 5V a čierne sú zem. Kto by chcel použiť jednoduchú reguláciu otáčok vetráku a chcel by napätie medzi, tak zapojením vetráku medzi 12V a 5V dostaneme matematicky cca 7V čo i môjmu vetráčku dodalo otáčky aké som potreboval. Čo do konektorov v balení nájdete dostatok kabeláže pre napájanie S-ATA, molex či 6 pin pre grafické karty(2x), rozbočky na vetráky. Konektory sú pozlátené aby neoxidovali, výrobca stanovuje živpotnosť zdroja na 100 000 hodín pri teplote 50 stupňov celzia. Konektory sú odpojovateľné, takže si nenarobíte v skrinke zbytočný bordel. Jednoducho uspokojí aj veľmi náročných.

    

 

Grafická karta: MicroStar N9600GT-T2D512-OC

Značke MSI osobne príliš neverím, no viem že v segmente grafických kariet ponúka slušný kompromis cena/kvalita/výkon. Rozhodol som sa pre ňu z dôvodu použitia nekonvenčného chladenia (zase hlučnosť). Pri štarte počítača sa síce vetrák rozbehne a hučí dosť znatelne, ale po nabootovaní systému to "ošéfuje" SW riadenie otáčok ovládačom grafickej karty. Verzia OC v názve karty znamená, že je mierne nadtaktovaná a to v priemere asi 10%. V pribalených ovládačoch je priamo implementovaná záložka na overclocking, čo je celkom príjemný bonus. Už keď sme pri bonusoch, pri karte je pribalená aj plná hra CMR Dirt čo za cenu cca 4300 Sk neočakávane poteší. Jo aby som nezabudol, aj keď zaťažíte pc hrou, grafika si stále slušne ševelí a nekvíli. Kartu okrem PCI-E napája jeden 6 pin konektor. Výstup z karty tvoria 2 DVI
konektory a Tv výstup cez redukciu, ktorý ponúka štandardné mizerné S-video a luxusné YPBPR. Ďalšou užitočnou redukciou je prevod z DVI na HDMI konektor. Už len doplním pár parametrov karty: 512 MB DDR3 pamäť, zbernica-256 bit, takty: jadro - 700 MHz, pamäte 1900 MHz, Pixel/ vertex shadery 64/64. 

    

Chladič procesoru: SHURIKEN - COOLER SCYTHE SCSK-1000

Tu neviem čo popísať, takže len stručne. Zase som vyberal chladič kôli zníženiu hlučnosti, nie pretaktovaniu. Výrobca udáva najnižšiu hlučnosť 10 dB. Základňa chladiča je medená a o odvod tepla sa starajú hedpipe trubky vedúce k rebrovaniu asi z hliníku. O chladenie sa stará tenučký, 10 cm vetráčik. Otáčky sú riadené matičnou doskou, takže výsledný hluk závisí od dosky a jej systému riadenia. U mňa konkrétne na doske Asus M2N-SLI Deluxe - nForce 570 SLi a procesore AMD Athlon X2 5400+ EE dosahuje na prázdno vetrák otáčky okolo 360 ot/min (teplota 45 stupňov) a v záťaži niečo okolo 1000 ot/min (teplota 50-53 stupňov). Vetrák si stále krásne ševelí. Netreba sa báť ani osadzovania pamätí, rebrovanie je dosť vysoko a pokiaľ sa sloty RAM nachádzajú blízko socketu, nie je problém pod chladič modul osadiť. Cena tohoto krásavca je niečo okolo 1000 Sk. V príslušenstve je mnoho tredukcií na rôzne pätice AMD alebo Intel.

     



Pevné disky: Samsung HD161HJ 160GB, Hitachi Deskstar T7K500 250GB

K diskom len pár viet. Oba disky disponujú 8MB cache a SERIAL ATA II rozhraním. Ono disky sú dnes dosť vyrovnané čo do výkonu v tejto kategórii. Hlučnosť je na slušnej úrovni, pc mám na zemi vedľa seba a sú nepočuteľné. Koho netrápi hluk ale výkon, toto som neriešil, takže žiadneho rozboru sa tu nedočká. Je to proste priemer. V záťaži sa mi zdá, že trošku viac hrejú.

Toť vše...



Prístupov 1609
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
PC a možno užitočné skúsenosti
[ 4.5.2008] (príspevkov 0)
Keď si veľký spraví detskú radosť
[ 3.5.2008] (príspevkov 6)
Výber LCD, malá maturita...
[ 5.4.2007] (príspevkov 0)