blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG coolpanther
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
coolpanther



Výber LCD, malá maturita...
pridal coolpanther 5.4. 2007 o 13:00

Keďže patrím medzi ľudí čo na rozhadzovanie moc nemajú, každú vec čo si chcem kúpiť, najprv vyobraciam ako horúci zemiak a až keď usúdim "toto je to pravé" tak to kúpim. Nedávno som zaćal zvažovať kúpu LCD a tak sa začalo moje trápenie...
Najprv som si určil to, čo vlastne od toho monitora budem očakávať. A teda, chcem si občas zahrat neakú gamesku, hmmm takže chcelo by to odozvu 2ms ideálne, samozrejme keď pc používam aj na multimédiá vyhovujúca uhlopriečka je 19" aby to nebolo príliš veľké na prípadné premiestňovanie a uloženie na pc stolík.

Žiadne ďalšie parametre som si neurčoval, keďže som ešte nemal predstavu čo má aký vpliv na kvalitu obrazu a aké sú vlastne ceny. Usadil som sa k pc, pustil internet a naťukal adresu jedného nemenovaného e-shopu. Kategoricky som si vybral LCD, 19" a hor proletár do výberu...

Najprv som si hrdo myslel že to bude malina. Veď si kupujem LCD čo ma može zaskočiť? Po chvíli ma zarazil sortiment, či už značiek, alebo modelov až po cieľovú skupinu použiteľnosti. Bádaním modelov som zistil že okrem odozvy je podstatný aj kontrast a jas. To už začalo byť v celku zaujímavé a mňa to prinútilo "zagoogliť" a hľadať články o tom ako funguje technológia LCD panelov, čo je optimálne ohľadne parametrov jasu a kontrastu.

HUPS, ďalšie prekvapenie v podobe niekoľkích technológií výroby LCD ( NT, S-PVA, S-IPS a ďalšie) líšiace sa možnostami zobrazovacích uhlov, pravosti farieb, rýchlosti odozvy. Tak teda ktorá technológia je ideálna pre moje potreby??? Každá s daných technológií má svoje klady a zápory, avšak všetky sa postupňe zdokonaľujú a vylepšujú svoje slabé miesta. Snorením a čítaním som nakoniec zvolil zlatú strednú cestu, ktorou je technológia NT. Dovody boli jasné, nízka cena, vysoká rýchlosť odozvy a relatívne slušné farby.

No to som prešiel fázou objavovania a aj keď je toho ešte viac, pre bežného človeka sú to už dosť nezaujímavé veci. Definitívne som vybral vlastnosti a pustil som sa do čítania recenzií o LCD monitoroch v mojej kategórii. Tu ma zaskočila ďalšia vec a to marketingový boj, vďaka ktorému je mnoho údajov skreslených a nepravdivých ( prevažne u lacných monitorov). Keďže som už bol ako tak z predchádzajucej teórie zbehnutý v problematike, vedel som na čo si už dať pozor, aké muchy majú lacné modely a kam sa uberať.

Na čo si dať pozor! Mnoho low end monitorov trpí nekvalitou farieb, teda buď sú nepravo sýte, alebo príliš šedé a podobne, korekcia v nastaveniach toto mierne rieši, ale nie dostačujúco. Podstatné je aj podsvietenie, počet trubíc a rozloženie svetlovodov... Obecne platí čím je monitor lacnejší tým je trubíc menej a táto absenica sposobuje nerovnomernosť podsvietenia. Najviac je to viditeľné na čiernom pozadí, kde najviac kričia aj vadné pixely v podobe bielych bodiek.

Keďže už sa mi nechce pístať poďme k podstate. Ja som človek mierne náročný, proste monitor sa nekupuje na jeden mesiac, treba dobre zvážiť koľko sme ochotný investovať. Pokiaľ ide o kancelárske kúsky je to úplne jedno, každý aj ten najlacnejší splní vaše požiadavky, ale ak chcete niečo solídne a užívať si komfort pri hraní sledovaní videa, alebo pri práci s grafikou tak to je iné kafe.

Teda nastavil som si takéto požiadavky... odozva 2ms, 19", jas 300-500 cd, kontrast 700-1000:1, technológia NT, novšej generácie+ kvalita komponentov. Po neľahkom hľadaní som našiel krásny kompromis. 19" monitor značky EIZO model S1911SH-BK. Parametrami splnil všetko čo som očakával, prekvapila ma 5 ročná záruka a dizajn bol príjemne nevtieravý. Pre mňa sa stal tento monitor absolútny víťaz, jediná jeho mucha je relatívne vysoká cena. Kým lacne LCD stojí cca 6000 Sk, tak tento krásavec vás víde na násobok, teda niečo okolo 12 000 Sk.

 Tak a tu ho máte na obrázku v plnej svojej kráse. Parametre nájdete na internete, nechcem tu odkazovať na neaké konkrétne stránky, aby to nevypadalo ako reklama. Dúfam že táto moja skúsenosť  niekomu z vás pomože pri výbere vhodného LCD "mazlíčka".



Prístupov 1433
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
PC a možno užitočné skúsenosti
[ 4.5.2008] (príspevkov 0)
Keď si veľký spraví detskú radosť
[ 3.5.2008] (príspevkov 6)
Výber LCD, malá maturita...
[ 5.4.2007] (príspevkov 0)